Kabinet blijft ingrijpen in handhavingsmoratorium Wet DBA voor zich uitschuiven

Kabinet blijft ingrijpen in handhavingsmoratorium Wet DBA voor zich uitschuiven

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 13 april 2022 overleg gevoerd met minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op 17 mei 2022 is het verslag van het commissiedebat over Arbeidsmarktbeleid gepubliceerd.

Tijdens het debat is ook gesproken over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Een wet die door de Belastingdienst momenteel nauwelijks wordt gehandhaafd. Onlangs hebben we bericht dat op het handhavingsmoratorium meer en meer kritiek is, zoals van de Algemene Rekenkamer en de FNV.

Ook vanuit de Tweede Kamer wordt opgemerkt dat het handhavingsmoratorium steeds meer gaat knellen. Er is behoefte aan meer duidelijkheid voor flexibele werkers. Vanuit verschillende partijen is aan de minister de vraag gesteld of de minister, totdat ze met andere regelgeving komt, de Wet DBA gaat uitvoeren? Zo ja, vanaf wanneer?

In de reactie op de vragen verwijst minister Van Gennip naar een reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer en een rapport van de Auditdienst Rijk naar aanleiding van een evaluatie van de uitvoering in de afgelopen jaren van het toezichtsplan arbeidsrelaties door de Belastingdienst. Beide documenten zijn, voor zover wij weten, nog niet gepubliceerd dan wel openbaar.

De minister geeft in de antwoorden op de vragen aan dat de handhaving hernomen moet worden en dat het kabinet daar verder op in zal gaan in de hoofdlijnenbrief die voorafgaand aan het zzp-debat aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Op 19 mei 2022 heeft staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) de Tweede Kamer middels de derde voortgangsrapportage geïnformeerd over de voortgang op de doelen uit het Jaarplan Belastingdienst 2021. In de voortgangsrapportage wordt ook (kort) ingegaan op de Wet DBA. De Belastingdienst geeft in de voortgangsrapportage aan zich te herkennen in de conclusies van de Algemene Rekenkamer dat de Belastingdienst worstelt met de handhaving op schijnzelfstandigheid en dat de beoordeling of er sprake is van zelfstandigheid of werknemerschap voor alle betrokkenen lastig is.

Samenvattend. Het kabinet wordt nog steeds niet concreet ten aanzien van het handhavingsmoratorium Wet DBA. De Belastingdienst is zelfkritisch, maar zonder een wijziging van het beleid van het kabinet blijft de Belastingdienst worstelen met het opleggen van correcties als naar zijn mening een arbeidsrelatie niet juist (fiscaal) gekwalificeerd is.

Wordt vervolgd!

Publicatiedatum: 22 mei 2022


Deel dit nieuwsbericht